Vittnesbörd från Rudi

Rudi fick ett samtal med Gud

Ensam i en kyrka i Italien fick Rudi Pauwels ett samtal med Gud. Idag arbetar han som kock på Betelskeppet, där han får många möjligheter att berätta om sin tro.

Rudi är född i belgiska Antwerpen och kommer ursprungligen från en katolsk familj.
– Jag var mest i kyrkan när det var bröllop eller begravning. Jag konfirmerade mig, men var inte så förtjust i det. Även om jag gillade Bibelberättelserna så tyckte jag inte om det jag såg i kyrkan. Det var så mycket hyckleri.
Istället blev det ett liv i sus och dus, med en hel del starkvaror. Rudi gjorde succé som programledare och discjockey på en piratradiostation, och fick många uppdrag som discjockey på konserter.

– Det steg mig åt huvudet, jag blev väldigt jag-centrerad. Och kombinationen fest och sprit var inte bra. Det blev så mycket lögner. När jag var full så lovade jag en massa saker som jag sedan glömde bort. Det slutade med att jag blev stämd för kontraktsbrott. Och i samma veva kollapsade äktenskapet.

Samtal med Gud

Rudi åkte till Italien för att komma ifrån. Han finansierade sin tillvaro med gatuteater och pantomim, men när hösten kom var det svårare att dra sig fram.
– Den elfte november 1989 kom jag till ett vandrarhem i Verona. Vandrarhemmet var stängt dagtid, så jag blev tvungen att gå en runda innan jag kunde komma in. Under promenaden hittade jag en kyrka som var öppen, så jag gick in för att värma mig.

– Jag var helt ensam i kyrkan, men där fick jag ett samtal med Jesus. Jag kunde höra honom för mina inre öron, han sa att om du bara litar på mig så lovar jag att se till att det går bra för dig. Jag var ganska kaxig på den tiden, så jag sa till Gud att om du fixar jobb och en plats att bo på, så ska jag ge dig en chans. 

Bönesvar efter en time

När Rudi kom till vandrarhemmet berättade han om sin situation och att han bara hade pengar att bo där i en vecka. Då berättade ägarna att de letade efter någon som kunde hjälpa dem i trädgården, och att Rudi kunde få arbeta för mat och husrum i någon vecka.
– Jag tänkte: Vad är det här? Det har inte gått mer än en timme, och jag får erbjudande om jobb och bostad. Jag får nog ge Jesus en chans. Det slutade med att jag jobbade på vandrarhemmet i fyra år, både i trädgården, i disken och i köket. Där lärde jag mig att laga mat.

Även om Rudi hade sagt ja till Jesus så bestod hans liv av lika mycket sprit och rock´n´roll som tidigare. Till slut förstod han att det var ohållbart, han lämnade vandrarhemmet, reste runt en del och hamnade så småningom på Frälsningsarmén i Tyskland där han arbetade som volontär, men också fick undervisning i kristet liv. Efter en tid i Tyskland flyttade han vidare till Danmark och sedan till Sverige.

Kock på Betelskeppet

– Jag kände mig ensam. Det kan vara svårt att komma in i en kristen gemenskap, inte minst när man inte kan språket så bra, så jag bad Gud att skicka någon människa i min väg.
På biblioteket träffade Rudi en man som han började diskutera tro med. Mannen gick till gudstjänster i Linneahuset, och Rudi följde med.
– Jag tänkte att det blir väl ännu en kyrka där jag inte känner mig välkommen, men så blev det inte. Jag blev så välkomnad, alla kom fram och hälsade och jag träffade ett team från Teen Challenge som jobbade där.

Rudi fortsatte att gå till Linneahuset. Han växte i sin tro, arbetade som volontär och började så småningom även predika på gudstjänsterna, något som han gjort av och till sedan 1998. Via Jukka fick han kontakt med Betelskeppet, och sedan 2001 har han jobbat på båten, först som boendeassistent och numera som kock.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få jobba i ett kök igen. Jag hade valt bort det för att slippa frestas av alkohol. Men i det här köket finns det ingen sprit. När jag lämnade vandrarhemmet i Italien bestämde jag mig för att sluta med alkoholen och det gjorde jag. De sista 14-15 åren har jag inte druckit några starkvaror, och jag har inte haft något sug efter det heller.

Kock ovh evangelist

Rudi trivs otroligt bra på Betelskeppet.
– Köket ligger centralt på båten, så även om jag jobbar där kommer folk förbi hela tiden. Jag får göra det jag gillar, jag får möjlighet att predika och jag får vara med på sopplunch-möten.  På Betelskeppet är jag inte bara kock, där är jag även evangelist, och jag tror att det är Guds tanke att jag även ska prata om min tro.

2001 gifte Rudi sig och nu har han en ny familj i Sverige.
– Gud har gjort så mycket i mitt liv och jag är så tacksam för samtalet med Jesus som jag fick i kyrkan i Italien, säger Rudi Pauwels.

    Eva Ruderstam       

   Källa: http://www.inblick.se/Default.aspx?ID=9&PID=63&Action=1&NewsId=355 

 • december 2018
  m ti o to f l s
  « Aug    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31