Vittnesbörd från Tamara

Jesus tog bort Tamaras drogberoende

Livet har inte varit lätt för Tamara Swartz. 27 år gammal blev hon änka. Hon fastnade i ett tablettmissbruk som byttes ut mot rökheroin och hon förlorade vårdnaden om sina barn. – Jag sa att ingen kunde hjälpa mig, men jag hade så fel. Jesus har helat mig och han ger mig så mycket. Jag vill aldrig lämna honom.

Tamara Swartz kommer från en romsk familj. Hon föddes i Finland men flyttade till Sverige som liten och har bott större delen av livet i Göteborg.
18 år gammal träffade hon en man som hon gifte sig med.
– Det var inte jättebra, men det var inte dåligt heller. Mannen var alkoholist och en dag tog han livet av sig. Jag var 27 år gammal och hade tre barn, varav vår yngsta dotter bara var en månad gammal.

– Jag hade alltid varit hemma, och visste inget om livet. Jag började ta tabletter och blandade tabletter med alkohol.

Bytte tabletter mot heroin

Efter några år träffade Tamara en ny man. De levde tillsammans i nästan tio år och fick ett gemensamt barn. Men mannen var heroinist och introducerade Tamara för droger.
– Jag kastade tabletterna och så rökte vi heroin tillsammans istället. Det blev mer och mer, och livet blev ärligt talat ett riktigt helvete. Jag kunde inte ta hand om mina barn. De placerades ut i fosterfamiljer och jag förlorade vårdnaden. Jag ville verkligen sluta med drogerna och jag försökte i egen kraft många gånger, men jag lyckades inte.
Missbruket ledde till att både Tamara och mannen åkte in och ut ur fängelser. De hade ingen riktig bostad. Ibland, när de hade pengar, bodde de på hotell. Annars var de uteliggare som bodde på gatan.

– Jag har alltid trott på Gud och haft respekt för honom, men jag har inte levt tillsammans med honom. Men efter 14 år som missbrukare bad jag till Gud i fängelsecellen. Jag kunde inte be några fina böner, men jag berättade för Gud vad jag tänkte och tyckte. Jag sa att jag inte orkade längre, och så bad jag Gud att han skulle hjälpa mig.

Vandrande skelett

När Tamara kom ut från fängelset var hon i mycket dåligt skick, som ett vandrande skelett. Hennes socialsekreterare såg till att hon fick en plats på Betelskeppet.
– Jag visste inte vad det var för ställe. Jag trodde att det var något hem för narkomaner, och inbillade mig att där var en massa killar och tjejer som var höga på droger. Men jag fick snart se att det inte var så. Nästan direkt upptäckte jag att det var något konstigt med Betelskeppet. Det kändes så tryggt och varmt.
Tamara fick reda på att de som arbetade på båten var kristna, och att det ordnades dagliga andakter.

– Jag började gå på andakterna nästan varje dag. Jag tyckte om att få höra Guds ord.
Men drogerna hade kvar sitt grepp. Tamara gömde droger i byrålådan och var tvungen att smygröka lite varje dag.
En dag följde hon med till en gudstjänst där tre personer skulle döpas.

Skakade, grät och svettades

– När den tredje personen sänktes ner i vattnet, så var det precis som om jag själv doppats i vatten. Jag blev helt genomsvett, började skaka och gråta. Kvinnorna som stod bredvid mig såg att något hände, och de började be för mig. Det blev bara värre och värre. Jag skakade, grät och svettades. Man borde väl sitta stilla under ett dop, men det gick bara inte.

Dagen efter upplevde Tamara att hon inte behövde använda sig av droger. Det gick en dag, två dagar och tre dagar.
– Fjärde dagen började jag fundera på allvar, varför blir jag inte sjuk, varför får jag ingen abstinens? Jag frågade personalen vad som egentligen hade hänt på mötet, och de sa att om jag inte behövt droger på fyra dagar och inte fått någon abstinens, då har Gud helat mig från mitt beroende.

– Jag blev så glad och började tacka Gud, och i den stunden hände något. Det var som om jag var i Himlen. Det var en otrolig känsla. Tänk att i samma stund som mannen blev döpt så helade Gud mig.

Tillbaka till heroinet

Det har gått tre år sedan Tamara först kom till Betelskeppet. Sedan dess har hon haft ett allvarligt återfall.
– Det var när min man kom ut från fängelset, och ville att jag skulle följa med honom. Jag hade inget sug efter droger, men jag var arg på min livssituation och det fick mig att börja röka heroin igen. Så blev det ytterligare ett år med droger och en ny vända i fängelse.
I cellen fick Tamara svår abstinens. Hon upplevde att det lyste om den gula madrassen och kände i sitt inre något som sa: ”Tamara, är det det här du vill med ditt liv?” Jag svarade: ”Nej, jag vill vända tillbaka till dig igen.”

Tamara erbjöds metadonbehandling och blev så småningom av med beroendet. Nu försöker hon också sluta med metadonet.
– Jag vet att Gud har helat mig från beroende första gången och han kan hjälpa mig igen.

Det finns alltid hopp

Idag har Tamara fått en egen lägenhet. Hon får umgås med sina barn igen, och har bland annat fått träffa sin dotter som hon inte sett på 16 år.
– Det är verkligen en stor grej för mig.
– Varje dag när jag vaknar kan jag bara tacka Gud. Visst har jag motgångar i livet, men Gud ger mig så mycket. Jag skulle aldrig vilja lämna honom.
Så mycket hon kan hjälper hon till på Betelskeppet.

– Jag älskar att vara där. Det är mitt andra hem och där känner jag mig behövd. Det finns så många trasiga och bortglömda människor. De behöver uppmuntran och de behöver veta vad Gud kan göra i deras liv. De som inte har något, det är de som verkligen behöver hjälp. Jag är så tacksam för Betelskeppet. Det är ett ställe där man tar hand om själen, och genom mig kan Gud ge hjälp åt andra missbrukare.

– När man är inne i missbruket ser man bara det onda, och jag sa till mig själv och andra att ingen kunde hjälpa mig. Men den tanken kom inte från Gud och jag hade så fel. Det finns alltid ett hopp. Det viktigaste för mig idag är att få människor som är i samma situation som jag var att förstå att det finns ett hopp.

  Eva Ruderstam

Källa: http://www.inblick.se/Default.aspx?ID=9&PID=63&Action=1&NewsId=354

 • december 2018
  m ti o to f l s
  « Aug    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31